Generelt
Lagene i barnefotball deles inn etter geografi. Klubbens nærliggende skoler er utgangspunktet for inndelingen av treningsgrupper/lag. Primærskolene klubben rekrutterer spillere fra er henholdsvis Mellom Nes, Hofstad og Steinerskolen. Hovedprioriteringen i aldersklassene er å tilstrebe mest mulig spilletid og jevnest mulige lag. Primært er det ikke ønskelig å vinne eller å tape kamper med store sifre. Treningsarbeidet skal fokusere på å utvikle basisferdigheter, teknikk og koordinasjon, samt holdninger. I aldersgruppen 6-9 år er treningsmengde normalt 1-2 ganger pr uke. Taktiske vurderinger skal være fraværende ved uttak til kamp, alle er like viktige. Etter hvert kan en begynne å øke treningstilbudet til de mest treningsvillige som har nødvendige ferdigheter. Fra aldersgruppen 9 år streber klubben etter å gi ekstratilbud til de mest ivrige spillerne.
For alle aldersklasser i barnefotballen gjelder det at man i en hver trening skal tilstrebe så mange ballberøringer per spiller som mulig. Det er derfor et klart mål at all trening i treningstiden, skjer med ball.
Trenerne i barnefotballen skal sette fokus på:
I de eldste klassene i barnefotballen kan en begynne å øke bevisstheten i forhold til taktiske valg. Fokus på 1. berøringen. Gjør spilleren oppmerksom på hvor viktig det er å velge riktig når de mottar ballen (direkte skudd, mottak og legge til rette eller direkte pasning osv.)
Alder | Karakteristikker og kjennetegn |
8 |
- Jevn og harmonisk vekst |
9 |
- Jevn og harmonisk vekst |
10 |
- Jevn og harmonisk vekst |
11 |
- Jevn og harmonisk vekst |
12 |
- Jevn og harmonisk vekst |
Alder: 8 - 10 år
Dette er fortsatt ballek, men treningene inneholder mer og mer innhold, tilpasset spillerens utviklingstrapp. Fotballkretsen setter opp kamper mot andre lokale lag. På disse trinnene er lagene ikke delt inn i ferdighetsnivåer. Tverrsnittet av gruppene ferdighetsmessig er avgjørende for hvilket nivå laget meldes opp til i seriespill. Kampresultater registreres ikke og resultattabell blir ikke laget. Klubben anbefaler kjønnsdelte lag for disse aldersgruppene. Avhengig av behovet, setter kretsen opp egne seriespill for rene jentelag.
Seriespill:
A - øvet
B - middels øvet
C - mindre øvet
Kampformat: 5er
Maks. antall pr. lagsenhet: 8
Antall treninger ukentlig: 1-2
Alder: 11 år
Dette er organisert fotballaktivitet for gutter og jenter. Aktiviteten er kjønnsdelt. Fotballkretsen setter opp kamper mot andre lokale lag. På dette trinnet er lagene ikke delt inn i ferdighetsnivåer. Tverrsnittet av gruppen ferdighetsmessig er avgjørende for hvilket nivå laget meldes opp til i seriespill.
Seriespill:
A - øvet
B - middels øvet
C - mindre øvet
Kampformat: 7er
Maks. antall pr. lagsenhet: 10
Antall treninger ukentlig: 2
Alder: 12 år
Dette er organisert fotballaktivitet for gutter og jenter. Aktiviteten er kjønnsdelt. Fotballkretsen setter opp kamper mot andre lokale lag. På dette trinnet er lagene delt inn i ferdighetsnivåer. Ferdighetsnivåene på gruppene innad på trinnet er avgjørende for hvilket nivå laget meldes opp til i seriespill.
Seriespill:
1.divisjon - øvet
2.divisjon - middels øvet
3.divisjon - mindre øvet
Kampformat: 9er
Maks. antall pr. lagsenhet: 15
Antall treninger ukentlig: 2
Turneringer
Samtlige lag oppfordres av klubben til å delta på 2 turneringer i helg - underveis i sesonggjennomføringen. Våre lag i barnefotballen får ikke anledning til turneringsdeltakelse i utlandet.
Hvert lag får refundert påmeldingsavgiften for 1 turnering pr. sesong pr. lag ved innsending av bilag.
Treningsaktivitet
I all treningsaktivitet skal ballen være sentral underveis i gjennomføring av øvelsene.
Oppvarming;
Øvelser på oppvarming skal skje med ball og kan være for eksempel: Sjonglering, føringer, vendinger og finter.
Enkel ferdighetstrening;
Trening av pasningsferdighet, mottak og føring av ballen.
Spilløvelser;
Spill i små grupper på små flater. Grupper fra 2v2 til 5v5.
Avslutningsøvelser;
La alle som vil, prøve seg som keeper. Her er det viktig at ikke spillerne står i kø. Del gruppene opp slik at ventetiden blir kortest mulig.
Laguttak-/ rollefordeling
Spilleren skal ikke bli satt i kun en posisjon, men skal i løpet av de første årene (6-12 år) få prøvd seg på flest mulige plasser. Treneren må presisere at hver posisjon på banen er like viktig. Treneren må bevisstgjøre spillerne på hvor viktige keeper og forsvarsspillere er for laget.
I barnefotballen er ingen viktigere enn andre. I utgangspunktet skal alle få like mye spilletid, forutsatt at man ikke har stort treningsfravær. Trenerne skal her bruke skjønn. Taktiske vurderinger i den hensikt å vinne kamper, skal være fraværende. I alderen 10-12 år bør begrepet konkurranse innføres. Dette gjøres ved å klargjøre at treningsoppmøte og innsats blir belønnet.
Spillestil
I barnefotballen skal ikke spillestil ha stor betydning for treningsarbeidet. Fokuser på:
Vi ønsker at våre lag skal fremstå ballbesittende og vi ønsker ikke ensidige utspark fra keeper og lange pasninger mot raske spisser.
NB! Fotball skal spilles, ikke sparkes.
Krav til spillerne
Trenere
Trenere i barnefotballen rekrutteres fra foreldregruppen. Trenerne skal følges opp av klubbens barnefotballsjef og på anmodning rapportere til barnefotballsjefen. Ved rekruttering skal treneren kunne fremvise politiattest.
Oppgaver;
Kompetanse;
Som trener i klubben er det en forventing om minimum av formell kompetanse. Dersom man ikke har det da man blir rekruttert som trener, legger klubben til rette for deltakelse på trenerkurs. Kravet til minimumskompetanse som trener i barnefotballen, er delkurs 1 - NFF Grasrottreneren.
Treneren skal gjøre seg kjent med og utføre sine oppgaver i samsvar med;
Krav til trener;
Faktorer som er avgjørende for at treneren skal trives med sin rolle;